22 maart 2015 - Uitslag Bondsfotowedstrijd 2015

Vandaag werden we blij verrast met de uitslag van de bondsfotowedstrijd 2015

 

Nadat we het vorig jaar het nog moesten doen met een plaats in de onderste regionen, staan we dit jaar op een gedeelde 13e plaats. 13e van de 188 inzendingen! Binnen de Limburgs clubs staan we dit jaar zelfs op de derde plaats.

 

Voor ons is dit nog eens extra bijzonder omdat we altijd pogen om van 10 verschillende fotografen foto’s in te leveren. In tegenstelling tot sommige andere clubs waar gejureerd wordt op de beste foto’s gaan wij voor selectie waarbij zoveel mogelijk fotografen meedoen.

 

Door deze aanpak worden steeds meer fotografen ook enthousiast om foto’s in te leveren voor de bondsfotowedstrijden. Waardoor er voor de clubjury ook weer meer te kiezen valt. Hier beneden onze selectie.

Hieronder de totaaluitslag van de Limburgse clubs

Marc Cremers


05 oktober 2014 - "The Himalaya my home" blijft scoren

Een half jaar geleden heeft Jan Janssen zijn fotoboek naar de IPA contest in Amerika gestuurd in de categorieën "people" en "documentary".  Deze link brengt jullie naar de website van deze wedstrijd. Het boek is winnaar geworden in beide categorieën!!!  

 

Dit zijn natuurlijk eretitels, ontzettend gaaf! Theo Bosboom heeft vorig jaar gewonnen met zijn Iceland Pure boek. 

 

Maar, er was meer: De IPA reikt 4 grote prijzen uit tijdens de Lucie Awards in New York.  Photographer of the Year, Deeper Perspective Photographer of the Year, Moving Images Photographer of the Year en voor de amateurs de Discovery of the Year.

 

Vrijdag 3 oktober kwam er ineens een mail van de organisatie dat Jan door zijn twee titels finalist is geworden voor de "Discovery of the Year" Award! Jan en ik zijn van harte uitgenodigd op 2 november in de Carnegie Hall in New York waar de winnaar bekend wordt gemaakt.

 

Monique Pouwels


21 Januari 2014 Foto van het jaar bij AFV Blerick

 

Op dinsdag 21 januari zijn een drietal mensen van onze clubjury bij fotogroep AFC Blerick op bezoek gegaan. Uit 28 foto's in passe-partout, welke een week eerder thuis bezorgt waren, hadden Robert, Hub en Jan een best of selectie van 5 foto's gekozen.

De kleine groep aanwezigen was onder de indruk van een gevarieerde uitleg. Al de 28 foto's kwamen op deze gezellige avond ter spraken, met uiteindelijk een winnende foto voor 2013!  Een frisse blik van mede fotografen uit een andere club werkt inspirerend en is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.

 

Jan Janssen


6-oktober-2013 Uitslag fotowedstrijd "Zo zie ik Horst aan de Maas"

 

In een volle Kant-ine van Museum de Kantfabriek werd vanmorgen de uitslag van de fotowedstrijd georganiseerd door de 40 jarige fotogroep met als thema: Zo zie ik Horst aan de Maas, bekend gemaakt.

 

Voor deze wedstrijd werden in totaal 32 foto’s ingezonden. Opmerkelijk was, dat daarvan maarliefst 8 inzenders uit Lottum kwamen.

 

De foto’s waren behalve met camera, ook gemaakt met telefoons. De resolutie van de foto’s gaf enorme verschillen en varieerde van 104 kb tot liefst 65 MB!!! Vooral landschappen met zonsopkomsten en - ondergangen en winterfoto’s werden ingezonden. Een enkeling had geëxperimenteerd met opname of computer hetgeen enkele verrassende plaatjes opleverde.

 

De jongste deelnemersgroep (t/m 12 jaar) kende slechts 2 deelnemers en aangezien beide foto’s van de jury een gelijk aantal punten kreeg werd besloten om deze deelnemers allebei een 1ste prijs te geven.

 

De gelukkigen waren: Malene Gertsen uit Lottum en Ted Janssen uit America.

 

Groep 2 (t/m 18 jaar) telde 3 deelnemers en dat betekende dat deze inzenders ook alle drie in de prijzen vielen.

 

1ste prijs was voor Juul Seuren uit Lottum

2de prijs voor Sandra Jansen uit Sevenum 

3de prijs ging naar Els Tielen uit Sevenum

 

De uitslag van de groep van 19 jaar en ouder was als volgt:

 

1ste plaats voor Bianca Teuwsen uit Griendtsveen

2de plaats voor Hay Mulders uit America

3de plaats voor Morris Jacobs uit Horst 

 

Alle winnaars kregen een afgedrukt en opgeplakt foto van hun inzending die gesponsord werd door drukkerij v/d Munckhof uit Venray, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank.

 

De 1ste prijswinnaars kregen verder allen een fotoshoot aangeboden in de fotostudio van onze leden Sjaak van wijlick en Hans Seweuster.

 

Langs deze weg nogmaals onze felicitaties aan de winnaars en een woord van dank aan alle inzenders en wie weet misschien tot een volgende keer.

 

Hub Vermeeren

 

Hieronder een foto impressie van de prijsuitreiking gemixt met de winnende foto's


8-September-2013 Opening Expositie

 

Vandaag is de foto expositie "MOMENTOPNAME" ter ere van het 40 jarig bestaan van de fotogroep onder grote belangstelling in de kant fabriek geopend. De inleiding werd gedaan door kunstschilder Jan Althuizen. Jan heeft een boeiende inleiding gehouden waarbij iedere deelnemende fotograaf aan bod kwam. Na deze inleiding stond het publiek te popelen van nieuwschierigheid om de expositie te betreden.

 

Naast de opening van de expositie is ook het nieuwe logo van de fotoclub onthuld door onze 40-jarige jubilaris Hub Vermeeren.

 

Hieronder een paar foto's van de opening. Deze zijn genomen door Jan Janssen.

 

Marc Cremers


7-September-2013 Bijzondere foto opdracht

 

Een tijdje geleden zijn we als fotogroep benaderd door de modewinkel MAN in Horst. MAN is bezig met een nieuwe website en was op zoek naar fotomateriaal voor de nieuwe site. Richard, de eigenaar van MAN, opperde het idee om een wedstrijd voor de fotogroep uit te schrijven waarbij iedere fotograaf naar eigen inzicht foto's mocht schieten in de zaak. Maximaal 10 foto's per fotograaf. De uiteindelijke winnaar zou dan een waardebon winnen om zich in het nieuw te kunnen steken bij MAN en de fotogroep kon een donatie tegenmoet zien.

 

Uiteindelijk hebben 6 fotografen van de club meegedaan aan deze "prijsvraag-opdracht". Het resultaat mag er zijn. MAN was zeer te spreken over de geleverde foto's en heeft nog veel moeite gehad om met de gelegenheids jury, waarin personeel van MAN was opgenomen en de website bouwer, de uiteindelijke winnaar te benoemen. Na weken overleg, wikken en wegen is er uiteindelijk een winnaar uitgekomen.

 

Hans Seweuster kan zich goed in het nieuw steken bij MAN. Ook de overige fotografen werden verast met een kledingbon voor MAN. Al met al iedereen weer een leuke ervaring rijker. De foto's zijn te bekijken via deze link: Inzending MAN

 

De winnende foto van Hans Seweuster:

 

Marc Cremers


15-Augustus-2013 Jubileum programma

 

Vanaf vandaag staat het Jubileum programma on-line. Om verzekerd te zijn van een plaats bij de jubileumlezingen is het mogelijk om je in te schrijven voor een van de lezingen. Meer informatie is te vinden via deze link: Jubileum programma

 

Marc Cremers


Foto uit de Hallo van 18-07-2013
Foto uit de Hallo van 18-07-2013

18-Juli-2013 Fotogroep in de Hallo

 

Afgelopen week zijn twee leden van de fotoclub geintervieuwd door het weekblad Hallo Horst aan de Maas. Het artikel is terug te lezen via deze link: 

http://goo.gl/1ls13

 

Marc Cremers


23-Juni-2013: Fotowedstrijd

 

Onze fotoclub bestaat dit jaar 40 jaar. Om die reden organiseren we dit jaar een fotowedstrijd voor alle inwoners van de gemeente Horst aan de Maas. Meer info via deze link. Inzenden kan tot 20 September 2013

 

Marc Cremers


De door onze gasten gekozen foto van de maand (Juli)
De door onze gasten gekozen foto van de maand (Juli)

2 juni 2013  Uitwisseling met Fotogroep Helden-Panningen

 
De programmacommissie is constant op zoek naar nieuwe activiteiten voor onze “Fotogroep Horst aan de Maas”. Wat moet je naast fotobesprekingen, sprekers en “verplichte” onderwerpen steeds brengen om als groep vernieuwend bezig te zijn? Een idee dat werd geopperd tijdens het overleg was: uitwisseling met een andere fotogroep uit de regio. Er werd contact opgenomen met Fotogroep Helden-Panningen en die stond niet onwelwillend tegenover dit idee. Een afspraak voor uitwisseling werd gemaakt en de agenda’s getrokken om een geschikte datum vast te leggen.

 

Zondag was het dan zo ver: na ontvangst met koffie en vlaai en een hartelijk welkom bij onze fotogroep werd wederzijds een beknopte uiteenzetting gegeven over beide fotogroepen. We worden allen door dezelfde passie gedreven, plezier en ontspanning in de fotografie. Daarna volgde een fotopresentatie via de lichtbak die nu niet door eigen leden maar door leden van de bezoekende fotogroep werd beoordeeld en op voortreffelijke wijze werd besproken.

 

Drie dames van onze gasten hebben als afsluiting “de foto van de maand” voor de maand juli gekozen. Op onze website zal dan de foto van Hans Sewuester te bewonderen zijn. Al met al een interessante ochtend en zeker voor herhaling vatbaar. Na de zomervakantie zullen wij een tegenbezoek brengen aan Fotogroep Helden-Panningen.

Uitwisseling heeft zeker zijn waarde bewezen en we hopen dat we gezamenlijk voort kunnen borduren op de ingeslagen weg.

Frank Janssen


21- april 2013 - Powerman 2013


Ook dit jaar heeft de fotogroep de Powerman weer vastgelegd. Een groot Duathlon evenement waar zowel profesionele sporters als amateur sporters aan deelnemen. Ook voor de kids zijn er ter voorbereiding diverse workshops georganiseerd, met als Finale de powerkids race. Hier zijn wederom fantastische foto's van gemaakt. Voor de liefhebbers zijn de foto's te bestellen via deze link.

 

Marc Cremers


8 april 2013 - Druppel foto's op de Radboud Universiteit

Sinds kort hangen er twee foto’s uit ons druppel album op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een van de medewerkers was uitgekomen op de website van Fotogroep Horst aan de Maas en wilde graag twee druppel foto’s laten afdrukken op canvas. Het resultaat mag er zijn. De foto van Frank Janssen en van Robert Knijnenburg leveren veel positieve reacties op.


Marc Cremers


16 Maart 2013 - Goud

 

Vol trots kunnen we mededelen dat onze fotograaf Jan Janssen de hoogst mogelijke waardering, een gouden sticker, heeft gekregen voor zijn inzending naar de bondsfotowedstrijd van 2013. Deze mooie foto is een van de foto's die ook in zijn boek (The Himalaya - my home) zal verschijnen. Een eerste indruk en meer informatie hierover kun je vinden op zijn website (www.janjanssenfotografie.nl)

 

De gehele uitslag van de Limburgse clubs kan bekeken worden via deze link "uitslag Limburg"

 

Marc Cremers


15 April 2012 - Verslagje Lezing Paul van Hoof

 

Afgelopen vrijdag heeft de lezing van Paul van Hoof plaats gevonden in de Leste Geulde. Op 6 plaatsen na was de zaal uitverkocht. Een goede opkomst dus.

 

Het eerste deel ging over natuur foto's van met name bloemen en planten. Hij liet ons zien hoe hij in staat was om van een simpel bloemetje de meest mooie foto's te maken door het gebruik van alternatieve standpunten en het gebruik van meerdere lenzen.

 

Hij heeft ons kennis laten maken met highspeed fotografie, waarbij ook regelmatig foto's zaten van zijn opstellingen. (met veel flitsers, infra rood stralen, in het water, in zijn eigen achtertuin, in een grot, etc.) Hij heeft ons prachtige foto's laten zien van vleermuizen en ander vogels in volle actie.

 

Als laatste thema heeft hij ons een hele serie laten zien van twee reizen die hij heeft gemaakt naar Ijsland. Prachtige natuur foto's. Het werd mij duidelijk dat een beetje geduld is geen overbodege luxe is als je natuur fotograaf bent.

 

De afsluiter was een foto presentatie begeleid door muziek.

 

Kort samengevat was het de moeite waard om deze presenatie bijgewoond te hebben. We hebben veel prachtige beelden gezien en hij heeft ook veel verteld over hoe hij te werk gaat. Het was wat dat betreft een zeer inspirerende avond.

Hierboven enkele foto's van de lezing.

 

Voor de mensen die meer werk van deze fotograaf willen zien: Klik hier voor de link naar zijn internet site.

 

Marc Cremers.


13 April 2012 - Lezing Paul van Hoof

19:30 - 22:00 uur 

 

Paul is sinds zijn jeugd altijd bezig geweest met zowel natuur als fotografie daardoor heeft hij een uitgebreide kennis opgebouwd van soorten en hun ecologie. Deze kennis is voor hem onmisbaar bij het bedrijven van goede natuurfotografie, waarbij timing, locatie en (weers-) omstandigheden het verschil maken. Hij heeft in zijn carriere vele prijzen gewonnen met zijn foto’s. Ook is zijn werk gepubliceerd in meerdere toonaangevende natuur bladen.


Op 13 April geeft Paul een lezing in Horst. De onderwerpen waar hij het over gaat hebben zijn onder andere highspeed, landschappen, macro, vogels, zoogdieren en sfeer. Dit alles vergezeld van zeer mooi fotowerk via de beamer.


Deze lezing wordt georganiseerd door Fotogroep Horst aan de Maas.

Locatie: Cafe de Leste Geulde, Noordsingel 75, 5961 XW, Horst.

Entree: € 2,- te voldoen bij binnenkomst. Leden van fotogroep Horst aan de Maas hebben gratis toegang.

 

Iedereen met interesse voor fotografie of natuur is welkom. Maar let op het aantal plaatsen is beperkt. Indien je verzekerd wilt zijn van een plek kun je je opgeven via secretaris@fotogroephorstaandemaas.nl (Naam en aantal personen) Zodra alle plaatsen vergeven zijn wordt dit hier gepubliceerd.

 

Hier een linkje naar de inschrijflijst. Hierop is tevens te zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn.


Zondag 04-03-2012  Presentatie URBAN EXPLORING 

Foto van Wim van Berlo
Foto van Wim van Berlo

 

In donkere “werkkleding” en bepakt met hun volledige foto-uitrusting kwamen de urban explorers Geert Hesen en Wim van Berlo, in het schijnsel van zaklantaarns en zacht fluisterend de zaal binnen geslopen. De interesse van de aanwezigen was direct gewekt!

 

Wat is nu precies urban exploring ? Kort gezegd: het doorzoeken van oude en vervallen gebouwen die (meestal) voor publiek niet toegankelijk zijn met als doel alles vast te leggen in foto- of videobeelden.

 

Gestaafd met prachtige beelden die met de beamer op het scherm werden geprojecteerd vertellen beide afwisselend en elkaar aanvullend enthousiast over alle  - do’s and don’ts-  met betrekking tot urban exploring. Het vergt heel wat voorwerk eer je kunt beginnen met het vastleggen van interessante beelden:

  • Je begint met het zoeken naar een geschikte urbex locatie en die zijn niet gemakkelijk te vinden. Geef niet zo maar adressen weg van mooie locaties.
  • Je reis plannen want mooie locaties liggen meestal niet naast de deur. Bekijk vooraf de omgeving goed via Google Earth.
  • Ga nooit alleen op pad want dat kan gevaarlijk zijn en houdt op de plek goed contact met elkaar.
  • Zorg voor een goede voorbereiding (paspoort, deurklink, zaklamp, mobieltje eten/drinken, reserve batterijen etc.)
  • Bij aankomst eerst de locatie verkennen (bewaking, gevaren, krakers, koperdieven)
  • Eindelijk het moment van foto’s nemen met toepassing van juiste technieken(licht)
  • Neem bij voorkeur binnenwegen tijdens de thuisreis om nieuwe locaties te ontdekken.

Naast het nemen van mooie foto’s geeft exploring je ook een enorme kick als de dag naar tevredenheid is verlopen.

Eenmaal thuis is het eerst bekijken van de resultaten en dan begint het nawerk pas zoals HDR- foto’s maken, foto’s bewerken met Photoshop, printen, op website plaatsen, vastleggen van locaties en zoeken naar achtergrondinformatie.

 

Concluderend

Urban exploring is niet alleen het vatleggen van beelden maar een geheel van allerlei zaken die je op een verantwoorde wijze dient te ondernemen. Juist dit geeft een enorm fijn gevoel bij het bekijken van het eindresultaat.

 

Na de gedegen uitleg werd een schitterende PowerPoint getoond. De reactie daarop was een geweldig applaus: een welverdiend compliment voor de makers!!! Als afsluiting volgde een vragenronde waarvan goed gebruik werd gemaakt. Geert en Wim bedankt voor het verzorgen van deze presentatie en veel succes met jullie verdere “carrière” als urban explorer.

 

Een vuistregel voor deze manier van fotografie is:

“Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”

 

Frank Janssen

 

Foto van Geert Hesen
Foto van Geert Hesen

Nieuwsgierig naar meer fotowerk van Geert Hesen? klik Hier.


Thema lijnen
Thema lijnen

20-12-2011

Thema 2011 Lijnen

De laatste bespreking van het jaar wordt altijd een vast onderwerp besproken. Soms is dit een object waar iedere fotograaf een foto van dient te maken een andere keer is het een thema. Dit jaar was het thema "lijnen". Dit redelijk algemene thema heeft weer een mooie variëteit aan foto's opgeleverd. Hierbij de link naar het album.

 

Marc Cremers


Groepsfoto winnaars van de liedjesavond 2011
Groepsfoto winnaars van de liedjesavond 2011

09-10-2011

Carnavals seizoen 2012

Dit jaar verzorgt Fotogroep Horst aan de Maas voor het derde jaar op rij de fotografie voor een aantal activiteiten van de carnavals vereniging. Dit is een mooie manier voor een aantal fotografen om hun hobby te bedrijven en daarnaast levert het een leuk bedragje op voor de clubkas. Op de site van de Dreumel is meestal een selectie van 25 tot 40 foto's te vinden van een activiteit. De overige foto's zijn via de site van de fotogroep terug te vinden. 8 Oktober heeft de aftrap plaats gevonden met de liedjesavond.

 

Links

Selectie op de site van de Dreumel

Foto's op de site van de fotoclub

 

Marc Cremers


Screenshot met foto op de achtergrond
Screenshot met foto op de achtergrond

20-09-2011

Sinds 1 September is de fotogroep een beeldbank aan het opbouwen met foto's uit de regio. Reindonk mag foto's uit deze beeldbank halen om te gebruiken als achtergrond voor het programma Focus.

 

Onderstaande linken verwijzen naar de twee eerste Focus uitzendingen waarbij foto materiaal van de fotogroep is gebruikt:

Uitzending 04 September 2011

Uitzending 21 September 2011

 

Marc Cremers


Screenshot site Brendan van den Beuken
Screenshot site Brendan van den Beuken

19-09-2011

Afgelopen zondag hebben we een zeer inspirerende lezing gehad van fotograaf en docent op de fotovakschool Brendan van den Beuken. De passie voor de fotografie spatte er van af. De meesten hebben ademloos geluisterd naar zijn vele anekdotes, technische tips, belevenissen en toelichtingen op zijn foto's. Hij vertelde hoe hij, nadat hij met fotografie was gestopt, na een aantal jaren de camera weer te voorschijn heeft gehaald en weer is begonnen met fotograferen bij Cambrinus van artiesten. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een veel gevraagd artiesten fotograaf. Hij heeft zelfs al vele album covers van diverse artiesen op zijn naam staan. Ontzettend leuk om op deze manier kennis te hebben gemaakt met fotograaf Bredan van den Beuken. Voor de mensen die zijn werk nogmaals willen zien. Hier is de link naar zijn site www.brendanvandenbeuken.com

 

Marc Cremers


Trekking door Jan Duijf,  de initiatiefnemer van het straat festival Cambrinus Kunst en de Buren
Trekking door Jan Duijf, de initiatiefnemer van het straat festival Cambrinus Kunst en de Buren

12-07-2011

Afgelopen zondag heeft Jan Duijf van Cambrinus uit de goede inzendingen de prijswinnaars getrokken. Het was een pittige opgave om alle acht instrumenten goed te raden. Uit alle inzendingen waren maar liefs 7 correcte inzendingen.

 

De correcte uitslag is:

1. Gitaar

2. Trompet

3. Saxofoon

4. Piano

5. Djembé 

6. Accordeon 

7. Hoorn

8. Cello

 

Vele inzendingen gingen mis bij instrument 8. Dit was geen viool en ook geen contra-bas. Degene die wel cello hadden staan gingen vaak alsnog mis op een van de andere instrumenten.

 

Prijs winnaars

De eerste prijs, een Compactcamera te waarde van 159 euro, beschikbaar gesteld door Foto Horst is gewonnen door Ans Gielen uit Melderslo.

 

De tweede prijs, een foto-shoot, beschikbaar gesteld door Jan Janssen fotografie, is gewonnen door Sophie Jacobs uit Horst.

 

De derde prijs, een canvas afduk ter waarde van 50 euro, beschikbaar gesteld door Foto Horst, is gewonnen door Fieke Roefs uit Horst.

 

Met alle prijswinnaars is inmiddels contact opgenomen.

Het doek zoals het hing op de stand van de fotogroep tijdens het straat festival Cambrinus kunst en de buren
Het doek zoals het hing op de stand van de fotogroep tijdens het straat festival Cambrinus kunst en de buren

Op 1,2 en 3 Juli doet Fotogroep Horst aan de Maas mee met het bijzondere festival "cambrinus kunst en de buren!", waarvoor de Venrayse weg wordt afgesloten.  We zullen daar een mooie foto presentatie laten zien (water & de fabriek). Verder is er een prijsvraag met mooie prijzen (1. Foto toestel, 2. Fotoshoot, 3. Canvas afdruk bij Foto Horst). Enige kennis van muziek instumenten is hierbij wel gewenst. Meer info op:  http://cambrinuskunstendeburen.nl/