29-September-2013 Lezing AV series - Leo Koppens

 

Vandaag stond de tweede jubileumlezing, Audio Visuele Series van Leo Koppens op het programma. Ondanks het goede weer en de vele activiteiten deze zondag waren er 25 belangstellenden aanwezig. Leo heeft ons deze middag een varieteit aan audiovisuele series laten zien. Het was een mooie mix van foto’s, muziek en zelfs film beelden. We hebben de series in diverse varianten voorbij zien komen: abstractie, kunstzinnigheid, documentair, ontroerend en zelfs verhalend.

 

Dat het maken van een goede AV serie niet in een handomdraai is gemaakt blijkt wel uit het verhaal dat Leo soms jaren aan het fotograferen is geweest voor een serie. Ook het zoeken van passende muziek komt heel nauwgezet. De lezing begon met de indrukwekkende serie “My way” waarbij een straatbeeld over verschillende seizoenen was gefotografeerd, we hebben series van de ardennen gezien, het verhaal van een boer die een vrouw zocht op de tonen van de Bolero, oorlogskinderen, reclaiming the spirit, vrouwschappen en nog veel meer. De afsluiter was de knaller van de middag. Op de muziek van de Notenkraker zagen we de bloemen dansen.

 

 

Marc Cremers

 

Beneden een foto impressie van de lezing

15-September-2013 lezing Ari Martinali

 

Vandaag was de eerste lezing naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van onze Fotogroep. Er hadden zich 33 Personen via de site aangemeld, doch tot onze grote vreugde kwamen er in totaal meer als 50 personen op de lezing van natuurfotograaf Ari Martinali af. Al deze mensen hebben een zeer leerzame middag gehad. Ari liet ons via zijn digitale beelden kennismaken met de flora en fauna van natuurgebied de Mortelen. Een gebied waar ontzettend veel vogelsoorten voorkomen, die allen door Ari op de gevoelige plaat waren vastgelegd. Het fotograferen van vogels blijkt vooral een kwestie van observeren en veel geduld te zijn. Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik niet wist dat er zoveel vogelsoorten waren. Van zo’n 75 tot 80 % van de namen had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik die gezien of gefotografeerd heb!!!

 

Ari liet ons prachtige beelden zien met fijne achtergronden. Omdat een vogel vaak de hoogste plek in een gebied op zoekt bleek een steen of tak een oplossing om de vogel precies daar te krijgen waar je hem hebben wilt. Een schuilhut werd opgebouwd en dan kon het  wachten  beginnen.

 

Ook zagen we veel beelden van insecten die in de vroege morgenuren gemaakt waren als de dauw nog op de diertjes zat. Ze blijven dan goed stil zitten en kunnen vanuit alle hoeken gefotografeerd worden.

 

Op een rustige manier vertelde Ari ons alles wat we over de Mortelen wilden weten. Bloemen, planten en landschappen, alles kwam op een mooie manier voorbij. Misschien een tip voor onze tripcommissie.

 

Tot ziens op een van de volgende lezingen.

 

Hub Vermeeren.

 

Beneden een foto impressie van de lezing