Workshop Posbank Rheden - 11 Oktober 2015

 

Het was vroeg (6.45 uur) verzamelen bij "de leste geulde". Met drie auto's gaan we richting de Posbank. Zonder ook maar één meter om te rijden arriveren we (dus) te vroeg op de plaats van bestemming. Zo vroeg dat we de omgeving even kunnen verkennen.

 

Om 8.15 uur staan we met een kopje koffie of thee en een koek bij de achterbak van een auto. De auto van professionele fotograaf Ernst Kremers die de workshop gaat begeleiden.

 

Het is erg fris: de mutsen en handschoenen komen te voorschijn. Als we het natuurgebied in lopen komt de zon net over het randje van de heuvel en gaan we aan de slag. Ernst loopt rond en ieder krijgt zijn eigen opdracht. Focus je op een onderwerp loopt er om heen bekijk je standpunt en bedenk wat er gebeurt als je wat in je standpunt veranderd. En maak gebruik van het mooie licht van de ochtend.

 

Na een uur verzamelen we weer om de opdracht te bekijken. Daarna krijgen we verschillende opdrachten om straks dat wat we om ons hen zien zo goed mogelijk in beeld te kunnen brengen. We moeten om te beginnen een boom in zijn geheel, de top, en de onderkant in beeld brengen. Weer bij elkaar zien we dat iedereen dit op zijn/haar eigen manier doet.

 

Om te ervaren dat het beeld van de camera minder diepte heeft als de in werkelijkheid krijgen we een blinddoekje voor een oog (zoals een zeerover). Om het kader van de camera te ervaren krijgen we een klein pass-partout in de hand om door te kijken. Het was goed om op deze manier de beperkingen van de camera te ervaren.

 

Daarna volgen weer een aantal opdrachten, herhalende elementen, uit de foto lopende lijnen, licht achter in de foto en schaduwen op de voorgrond en ook nog lagen in de natuur zoeken om zo meer diepte in de foto te krijgen. Steeds keren we terug en bekijken we hoe de andere de opdracht hebben gedaan.

 

Het laatste uur proberen we foto's te maken waar alle elementen in zitten. Het was voor verschillende mensen een leerzame ochtend, voor andere was het voornamelijk een herhaling van bekende zaken. Na het maken van een groepsfoto en het uitdelen van een boekje waar alles nog eens beschreven staat gaan we richting Horst waar we met een biertje afsluiten. Het was een gezellig ochtend voor iedereen in een prachtig stukje Nederland.

 

Hieronder een impressie van de dag

 

Marij van de Laar