Impressie van Lezing Loulou Beavers. 9-11-2018

 

Aan de hand van een citaat van de beroemde fotograaf Henri Cartier Bresson kunnen we Loulou Beavers introduceren.

 

Henri Cartier Bresson:

Voor mij is de camera een schetsboek, een moment van intuïtie en spontaniteit.(…) Om betekenis te geven aan de wereld om je heen moet je een grote betrokkenheid voelen bij wat je door je zoeker kadreert. (…) En dan is het belangrijk om hersenen, ogen en hart op één lijn te krijgen.

 

De foto’s van Loulou zijn impressionistische schetsen. Ze roepen een gevoel van spontaniteit en intuïtie op. Gemaakt met een groot gevoel voor creativiteit. Ze doet dit o.a. door gebruik te maken van meervoudige belichting. Met haar foto’s geeft ze uitdrukking aan haar liefde voor de natuur. Het liefst op locatie zoekt ze naar het juiste kader, naar de grens tussen scherpte en onscherpte, naar de juiste belichting door soms meerdere foto’s te maken met verschillend diafragma of sluitertijd. Als zij op locatie haar foto’s maakt zoekt ze naar het beslissende moment dat voor haar, de hersenen, de ogen en het hart op één lijn zitten.

 

Waarbij ze zichzelf beperkingen oplegt om haar creativiteit te stimuleren. Dit doet ze o.a. door maar met één lens op pad te gaan of om het gebied waar ze gaat fotograferen in te perken. Op dit stuk moet het gebeuren. Haar eigen omgeving kent ze inmiddels zo goed dat ze weet bij dit licht snel naar dat stuk van wat ze noemt ‘haar bos’.

 

Meervoudige belichting kan in de camera maar ook in Photoshop. Zelf kiest ze voor in de camera omdat ze dan het creatieve proces op locatie kan sturen. Veel werkt ze zonder statief omdat ze dan makkelijk om het onderwerp heen kan bewegen op zoek naar het juiste kader en achtergrond. Ze verplaatst bladeren om de juiste kleurtoon te creëren op locatie.

 

In de camera samenvoegen

De camera kun je instellen op het samenvoegen van verschillende foto’s. Bij Sony, Pentax en Nikon heet dat ‘meervoudige belichting. (Bij Canon meerdere opnames, Olympus en Fuji meervoudige opnames en bij Panasonic Multi belichten)

 

Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om in de zoeker of op het display, het eerste en tweede beeld samen te zien nog voordat de foto gemaakt is. Andere camera’s hebben deze mogelijkheid niet en is het samenvoegen een kwestie van ‘trail en error’, je ziet pas achteraf het beoogde effect. Het scherpstelpunt kan als eik-punt dienen. Dus ken je camera en weet wat hij kan bieden.

 

Foto’s met een soft-focus uitstraling maak je door een scherpe foto en een helemaal onscherpe foto van hetzelfde, samen te voegen.

 

Je kunt ook experimenteren met de witbalans door die bij de onscherpe foto warmer (7500 Kelvin) of kouder (4000 Kelvin) te zetten.

 

De mogelijkheid om foto’s samen te voegen zijn onbeperkt. Je kunt flink experimenteren zoals Loulou ook doet.

 

Andere achtergrond bij effectfoto over basisfoto

Ze kiest bijvoorbeeld een andere achtergrond voor de onscherpe foto. Waarbij belangrijk is om te weten dat de lichte partijen op een foto tegen elkaar wegvallen en dat de donkere delen juist dubbel donker worden bij het samenvoegen. Ze laat het donkere deel van de effectfoto over de bij de basisfoto lichte bloem heen vallen zodat je de bloem goed blijft zien.

 

Impressionistisch beeld door bewogen foto en scherpe foto te combineren

Bewogen foto is een verticale beweging (zonder veel lucht want dat kan voor grote lichte vlakken zorgen), lange sluiter tijd. Zorg dat de lijnen van de bewogen foto gelijk zijn aan de lijnen van de scherpe foto.

 

Abstract en kunstzinnig door twee scherpe foto’s samen te voegen

Hierbij zijn verschillende technieken te gebruiken die je in haar boek kunt lezen.

 

Het was een inspirerende lezing met veel mooie schilderachtige foto’s. Ze heeft onlangs een fotoboek uitgebracht met als titel:

Creatieve meervoudige belichting. Uitleg, tips en inspiratie.

 

Zie www.photo-moments.nl

 

Marij van de Munckhof