STRAATFOTOGRAFIE 15 november 2015

Lezing door Luc Boonen

 

Luc Boonen is fotograaf uit het naburige Helden. Hij was een kleine 2 jaar geleden al eerder te gast bij onze club.

 

Straatfotografie is een breed begrip, je zou het kort kunnen samenvatten als fotograferen van wat op straat gebeurt, veelal rond personen.

 

Luc fotografeert in vierkant formaat. Hij noemt het naderhand kunnen kaderen als een voordeel. Zijn foto’s zijn omrand met twee randen, wit en zwart, beiden een pixel breed. Zodoende heb je altijd een kleine afscheiding, ongeacht de kleur van de achtergrond.

 

Wij zagen een aantal series, de eerste in zwart-wit. De liefde voor zwart wit dateert nog uit de analoge periode. Veel foto’s zijn bewerkt, verscherpt op diverse manieren. Vaak zijn licht en lijnen leidende thema’s. Enkele mogelijkheden om je onderwerp uit te diepen zijn genoemd:

  • Contrapositie: het tegenover elkaar stellen van twee onderwerpen, waardoor ze schijnbaar verbonden zijn
  • Herhaling: hetzelfde onderwerp vaker in beeld
  • Ton sur ton: herhaling in toonsoort

De volgende series waren in kleur, met uiteenlopende onderwerpen. Naast algemene onderwerpen ook specifieker. Er was een serie met honden, een serie met vrouwen aan de Riviera (in de zomer) (links verwijzen naar Flickr)

 

Daarna kwam er ruimte voor sfeerwerk. Niet meer zo scherp, en minder gebonden aan klassieke regels. Vaak genomen tijdens het lopen, met groothoek, groot diafragma en sluitertijden tussen 1/60 en 1/8. Volgens Luc was er naderhand veel aan op te knappen…

 

De presentatie eindigde met een serie op muziek van Van Morrison, het nummer getiteld Take me back. De tekst van Take me back vertelt van iemand die al zwervend op zoek is en uiteindelijk terug wil naar de tijd toen alles nog goed voelde, terug naar het eeuwige moment, toen we in het grote licht en genade leefden. Deze presentatie is te zien op Youtube: Take me back

 

Frank Janssen