On-line Fotobespreking "Wat's da?" Mei 2020

 

Lever een abstracte foto in. Het is de bedoeling dat je clubgenoten zich afvragen "waar kijk ik nou naar?" In hun reactie op je foto mogen ze dat aangeven en natuurlijk ook de foto van feedback voorzien.

 

 

Aan iedereen het verzoek om meerdere foto's van commentaar te voorzien. Het liefst alle foto's zodat iedere fotograaf ook wordt voorzien van voldoende input om zijn of haar foto's de volgende keer nog beter te maken. Aan het einde kun je weer 1,2 of maximaal 3 foto's nomineren als "Foto van de maand"

 

LET OP: Vergeet niet bij je eigen foto neer te zetten dat het jou foto is,  wat het is en waarom je juist deze foto hebt ingezonden.

 

Tot vrijdag 29 mei 23:59 is het mogelijk om de bespreking in te vullen. 

Deze foto is van René van de Pasch

vele handen maken licht werk,mooi in beeld gebracht.
op zich een leuke plaat, waar je duidelijk ziet hoe de natuur is. alleen zou ik hier wat meer scherpte diepte willen zien.
Abstract? Nee. Het is duidelijk waar deze foto over gaat; een klein drama in het dierenrijk. De kleuren zijn overwegend bruin en zwart. Het dode hout is zwart. De, misschien, nog levende duizendpoot is bruin. De mieren zijn zwart en bruin en zorgen voor de overgang van leven naar dood. Goed gezien. Voldoet m.i. niet aan het thema.
Wat's da? Een legertje rode mieren doet zich tegoed aan een duizendpoot. Kleurrijke foto, goed belicht. Abstractie kan naar mijn mening beter. Algehele indruk: te druk, meer rust in de foto spreekt me meer aan.
zie mieren die met zijn allen een duizendpoot aan het verorberen zijn. niet moeilijk te raden. geen abstracte foto.
Wat zie ik? Mieren die een duizendpoot aan het verslinden zijn. Mooie kleuren, de diagonale lijn in het hout is mooi. Zou hem zelf iets meer scherpte diepte hebben gegeven.
Rode bosmieren bezig met dood (gemaakt) insect naar hun broedkamer in oude boomstronk te slepen. Gezien het gekrioel moeilijk om alles scherp weer te geven !
Dit vind ik een behoorlijk rommelige foto waarop nog te duidelijk te zien is wat het is. Voor mij was het spannender geweest als de fotograaf meer schuin het onderwerp benaderd had. Jammer van de lichte streep op de rug van de "duizendpoot".
Niet in de eerste instantie een abstracte foto maar de positie v.d. mieren met de prooi geven een duidelijk en kleurrijk foto weer.
Ik zie meteen veel miertjes en een duizendpoot die allemaal ergens van snoepen, leuke compositie, mooie kleuren en goed dat de lijnen in het hout mooi diagonaal lopen. Ik weet niet zo goed waar de scherpte ligt maar ik denk dat die op de kop van de duizendpoot zou moeten zijn. Ik vind het beeld te herkenbaar voor een abstracte foto
Deze foto heeft een mooie scherpte. Ik weet niet of deze foto helemaal aan de opdracht voldoet maar qua techniek vind ik dit wel een sterke foto
De kleuren van (waarschijnlijk) een rups komen heel mooi naar voren,vooral door de donkere achtergrond. De foto voordoet voor mij niet echt aan de opdracht, juist omdat je kunt zien wat er gebeurt en welke dieren/insecten zijn.
Zo te zien een soort van aanval door mieren op een duizendpoot. Ik denk niet echt de opdracht, omdat je wel weet wat je ziet.
Mieren die een prooi hebben gevangen
een duizendpoot als feestmaal voor de mieren. Voor mij niet abstract.
Een groter insect dat door mieren wordt overweldigd. De meeste mieren zijn niet allemaal scherp. Het is pakkend dat de mieren dit samen voor elkaar krijgen, er is het juiste moment gekozen om de foto te maken.
Mooie kleurcombinatie. Er gebeurd veel op de foto, waardoor mijn aandacht onvoldoende naar het grootste dier op de foto wordt getrokken. De scherpte ligt in het midden van de foto, waardoor details goed te zien zijn. Ik ben benieuwd wat de foto zou doen als de scherpte meer in het 'gat' ligt aan de rechterzijde onderaan.
Iets met insekten. Vind de foto te weinig abstract om binnen het onderwerp te passen.
Duidelijk geen wat's da foto. Wel gaaf in beeld gebracht hoe een groepje K-mieren bezig is met een prooi te verwerken. Of is het andersom?

 

Deze foto is van Ton Oudenhoven

mijn foto
Heel mooi subtiel beeld. Met zorg gemaakt . Linker helft van het midden is iets minder scherp.het is echt een voorstelling.
inderdaad...wats da?? het lijkt op een in elkaar geknutseld werk wat moet lijken op een libel besproeit met waterdruppels. heel mooi gedaan. de omzetting naar zwart wit is goed gekozen, de zwarting iets meer doen waardoor de lichtere delen dan ook donker worden.
Twee starende ogen. Een grote waterdruppel en een heleboel kleintjes op een plantje, pluisje ? Gespiegeld in water, en daarna de foto gedraaid. Door het draaien van de foto wordt het een soort gezicht met indringend kijkende ogen. Creatieve en goede foto.
Het zaadje van de paardenbloem heeft een gezicht gekregen. Pracht foto.
Wat's da? Deze foto voldoet uitstekend aan de opdracht. Ik vraag me inderdaad af wat het is. Eerste indruk: een soort tropische vis? Kijk ik in de grote ogen, dan zie ik de weerkaatsing van een raam met een gordijntje? Denk dat dit een mobile is van ijzerdraad, die ergens vrij in de ruimte hangt. Aansprekend zwart-wit beeld, jammer dat ie nét niet symmetrisch is.
ik zie draadjes bezet met druppeltjes verticaal gekopieerd met links en rechts een glazen bol. misschien een spiegel gebruikt. fotograaf ook zichtbaar in bol ?
Wat zie ik? Zou een decoratie voor kerst kunnen zijn met daarin waterdruppels. Deels zie ik spiegeling maar niet overal. Vind de foto erg druk en mijn ogen blijven heen en weer gaan. Wel mooie bokeh. Scherpte op grote druppels is erg mooi. Alsof ik bekeken wordt uit de foto.
Omgeklapte weerspiegeling van druppeltjes op dunne draadjes en kristallen bol ??? Lichtinval ! Benieuwd wat het is.
Prachtige foto van hoogstwaarschijnlijk een paardenbloemzaadje dat weerspiegelt in een vloeistof. Goed omgezet in zw/w. en het lijkt wel alsof het de ogen van een libelle zijn.
Deze foto geeft een duidelijk beeld van een abtracte foto weer. Het lijnenspel met de waterdruppels en mooi bokeh op de achtergrond waarbij de foto gespiegeld is en omgezet in zwart-wit geeft de foto een science fiction uiterlijk waarbij het onderwerp doet denken aan een buitenaards wezen.
Mooie strakke zwart/wit foto, ik denk aan een monstertje dat uit de monitor wil springen. Mooi scherp op de "oogjes". De links en rechts onder iets gebogen sprietjes maken de foto helemaal af. Foto spreek mij erg aan.
Erg gedetailleerd. Knap hoe de druppels zo scherp in beeld zijn gebracht op de pol. Je kunt zien dat hier wel wat werk in heeft gezeten.
Bij de foto spreken de grote druppels mij meteen aan, het eerste wat je ziet. Goed scherpe foto, waarvan ik mij echt afvraag wat dit precies moet zijn.
Mooie foto, Lijkt wel een insect met grote ogen.
Lijkt bijna op een "gezicht" met ogen en snorharen. Is iets van een uitgebloeide bloem of zo. Mooie omzetting in zw/w. Spannend...
een foto van een weerspiegeling met waterdruppels ?
denk: een 'bosje' ijzeren draadjes waar water aan hangt. Mogelijk dubbele belichting en 2 x zelfde foto? Mooi effect, lijkt op vogelkop. prachtige weerspiegeling in 'ogen
Een kunststukje van sieraden in de vorm van een gezicht. ik vind het knap gedaan, het is een mooie compositie. Veel moeite voor gedaan. Mooie zwarte achtergrond.
Mijn aandacht wordt meteen getrokken naar de scherpe, grotere, waterdruppels. Een mooi beeld om naar te kijken, ook al weet je niet precies wat je ziet. De scherpte diepte is wat mij betreft goed, evenals het contrast en de symmetrie maakt de foto sterk.
Prachtige foto. Goede compositie, het lijkt nu een gezicht. Mooie bewerking en een nieuwe vorm is ontstaan uit druppels op ???
Waanzinnig mooi. Wat mij betreft foto van de maand!! Een pluisje met druppels. Dit is pure kunst.

Deze foto is van José Cordewener

goed omgezet,misschien helemaal in beeld was mooier geweest.
whats da?? ik denk een ventilatie rooster van een auto mooie compositie
De gril van een auto. Strak in beeld gebracht, alles in de foto is symmetrisch. De omzetting naar zwart-wit is goed gedaan.
Ik zie in deze foto het ventilatierooster in een auto. Foto is haarscherp en volledig symmetrisch, mooi! Voldoet ook aan de opdracht, ik vind het een abstracte foto. Zeer geslaagd.
zie een v vorm met 3 horizontale scheidingsstroken wat 4 vakken weergeeft met in de achtergrond een rooster. dit alles geplaatst in een groter v vormig object.
Wat zie ik? Een luchtrooster, misschien gezien de vorm iets wat op een scooter of motorfiets zit? Mooie symmetrie, scherpte mooi. Onderzijde misschien iets groter laten om de gehele vorm zichtbaar te krijgen.
Mooie symmetrie in z/w Wat precies ? autogrill of luidsprekerbox ???
Goede ritmische foto van hoogstwaarschijnlijk het een of andere gebruiksvoorwerp.
Niet een foto waarbij men meteen moet denken aan een abtracte foto. Het lijkt wel een embleem- grille van een automerk. De foto is mooi in het midden uitgekaderd en de keuze van zwart-wit is goed gekozen. Voor een abstracte foto zou een nog kleinere uitsnede beter zijn geweest.
Veel verschillende lijnen digitale lijnen, drie horizontale en wat honingraad die alle twee leuk weerspiegelen. Grappige compositie. Foto is duidelijk abstract.
Hier komt de honingraat goed uit, het breekt een beetje het ''eentonige'' van de foto.
Echt abstract. Onderdeel van auto of motor, denk ik. Mooi lijnenspel, wat het goed doet in zw/w
Hierbij denk ik aan een grill van een auto
'denk: rooster voor aan een auto. mooie lijnen. m.i. goede symetrie
Een deel van een elektronisch apparaat, mooi gedaan met symmetrische vormen en glanzend chroom en het gaas als verbindingsstuk. In zwart-wit. Mooi!
Tijdens een wandeling door Horst heb ik van ogenschijnlijk 'gewone' dingen detailfoto's gemaakt. Ik vond het zelf erg bijzonder om te merken hoeveel moois er om ons heen verscholen ligt. In deze foto heb ik gebruik proberen te maken van symmetrie. De foto is omgezet in zwart wit, omdat ik vond dat daardoor de vormen beter uit kwamen.
Denk een onderdeel van een motorkap. Een mooie symmetrische compositie.Door de vlakverdeling past hij goed binnen het onderwerp dus lekker abstract.
Geen idee wat het is. waarschijnlijk een onderdeel van een auto. In iedere geval met aandacht gemaakt zodat er een volledige symmetrie is. De enige kritiek die ik kan geven is dat ik de foto niet echt spannend vind.

Deze foto is van Luc Sijbers

goed gezien ,de haren waaien in de wind.
whats da?? ik denk dat het paarden haren zijn die op een mooie manier op de foto zijn gezet. het kleuren pallet is mooi, goed gekozen voor de vierkante uitsnede. mooi gedaan
Lange haren, zwart en wit. Van welk dier??? Door de donkere achtergrond krijgt de foto een beetje een spookachtig beeld. Goede abstracte foto.
Ik herken in deze foto een hond van een langharig ras. Abstractie o.k., foto is wel onderbelicht. Dat kan naar mijn mening beter, met meer contrast zou de foto beter zijn.
mijn gedachten gaan naar het zien van een kapsel in kleur van een vrouw gefotografeerd van de achterzijde.
Wat zie ik? Bewegingsonscherpte van personen of haren denk ik. Artistiek maar voor mij niet spannend genoeg.
Lange haren van geit in Kasteelse bossen, mooi belicht in beeld gebracht.
De haren van een persoon??? Boven had ik graag wat meer doortekening gezien. Dat er geen gezicht te zien is maakt het geheimzinnig.
Ik vermoed het gezicht helemaal weggelaten en alleen de haren in beeld gebracht. De lichtinval van links naar rechts op de haren geven deze een vreemd maar ook spannend uiterlijk.
Mooie kleuren, weinig schepte maar dat mis ik niet echt. Ik kijk steeds naar de zwarte plek in de midden alsof daar straks een gezicht gaat komen. Het bijna horizontaal streepje recht iets boven de midden stoort mij een beetje. Geen idee waar ik naar kijk
Een sterke foto. De haren/vacht zien er zacht maar ook scherp uit. Ik vind de foto wel wat aan de donkere kant, had op de gekleurde stukken van mij iets levendiger geworden, dan zou de foto net wat meer spreken.
Dit is mijn eigen foto,, dit is de vacht van een schaap. ik heb voor deze foto gekozen omdat het bij mij mysterieus overkomt, het kan een vacht zijn, maar ook iets compleet anders.
Deze foto lijkt op een gedeeltelijk verlicht kapsel.
Dit is een lastige. Lijkt op haren, manen van een paard of zo?
staart of manen van een paard
denk: achterkant van iemands hoofd met meerkleurig haar. Zwarte achtergrond goed gekozen. fraai abstract beeld.
Vacht van een dier of zo. Zachte kleuren op een zwarte achtergrond. Blijft wel een beetje vaag, moeite om er door geboeid te blijven worden.
Een mooi kleurenpallet met een mooi contrast. Het onderwerp is mooi midden in beeld geplaatst. Een echte Wa's da foto, want je kunt je fantasie de vrije loop laten gaan over wat dit is.
Iets met haren van een paard? Mooie compositie.
Damm, ik zie niet wat het is. Een schaap van achteren? Een hondekop? Een carnavalspruik? Alleen dat het haren zijn is duidelijk. Ik denkt dat de foto mooier was geworden als er nog een zweem van vaagheid over de foto was getrokken. Nu is ie net te weinig zeggend voor mij.

Deze foto is van Piet van den Bekerom

mooie kleuren ,lijkt wel een bovenaanzicht,goed in beeld.
whats da? het lijkt alsof iemand een vanuit een vliegtuig deze foto van een kustlijn heeft gemaakt(maar dat zal wel niet) de kleuren spreken me wel aan, mooie compositie
Mooie donkere bruine en groene kleuren. Water en land. Verhouding licht en donker is mooi in evenwicht.
Dit lijkt erg op een luchtfoto van land met lichte golfjes op het water. Ik denk echter dat dit korstmos is. Zeer geslaagde foto, goed belicht en abstractie zit er overduidelijk in. Prachtige kleuren. Vind het een van de betere foto's in de serie van deze maand.
zie natuurfoto die mogelijk op allerlei manieren is bewerkt.
Wat zie ik? Dit lijkt voor mij een opname uit een vliegtuig van een kuststrook. Mooie foto, water leidt mij door het beeld. Mooie zachte kleuren.
Lijkt wel op een foto van de aarde vanuit de ruimte. Prachtig beeld !!!
He, er is iemand met de ISS mee geweest zo te zien. Ruimteachtige foto met mooie kleuren vooral de rimpelingen in het water (en op het "land") maken voor mij de foto.
Foto van Piet v.d. Bekerom. Heb deze foto op het strand genomen tijdens eb. Door de foto te bewerken krijg je de indruk dat je vanaf een sateliet op bepaalde wereld of landdelen neerkijkt.
Warme kleuren met bijna witte randjes, rimpeling van water. Mooie speling van het licht. Ik denk dat ik de foto vierkant zou maken en vooral rechts en onder wat weg zou laten vallen. Het is duidelijk dat het om water gaat verder veel ?????
Deze foto voldoet erg goed aan de opdracht, ik kan er niet uit halen waar ik naar kijken. Ik vind de foto overigens wel wat hard ogen, hij had van mij iets minder scherp gemogen.
Een mysterieuze, donkere foto. Wel fijn scherp en je bent echt een bekend punt aan het zoeken waaraan je zou kunnen herkennen wat het is.
Dit kon zo een luchtfoto zijn, maar is het niet. Mooie kleuren ook. Misschien een beek of poel met resten stuifmeel erin? Al vraag ik me wel af wat die 2 gaten onderin links en rechts zijn...
Een foto genomen onderwater
lijkt op: een soort delta uit de lucht genomen, donker gemaakt met toch behoud van onderscheid land en water.
Water tussen (ei)landjes, of het een klein oppervlak is, weet ik niet. Kan ook van een natuurdocumentaire op de tv zijn gemaakt. Glinstering mooi genomen. De hoeken lopen zwart weg, hierdoor wordt het oog naar het centrum getrokken, wat mijns inziens ook de bedoeling is.
Mooie kleuren en reliëf is aanwezig in deze foto. Het vlak rechts onder vind ik wat groot en de zijkanten zijn voor mij wat donker. Ik vind dat hierdoor de mooie kleuren daar wat minder sprekend zijn. Al met al, wel een mooie foto die ik bijvoorbeeld bij een industriële inrichting mooi aan de muur zou passen.
Mooie compositie en vlakverdeling zodat het goed abstract wordt. Het is water dat over stenen stroomt, aan de oever...
Mooi man, net of je van boven op een meer kijkt waar de wind flink op staat. Maar dat zal het wel niet zijn.

Deze foto is van Ali Hendrix

wat is het, wel erg veel licht in het midden.
whats da??? een kunstzinnige foto met een of andere filter erover heen gedaan.....voor de rest zou ik het niet weten wat het onderwerp zou moeten zijn
Een geheel symmetrische foto. Mooie roodbruine tinten weglopend in zwart. Goede abstracte foto.
Tja, wat's da? Helemaal onderaan in het midden herken ik een brandend kaarsje. Wat zich daar achter bevind? Ik heb geen idee! Foto voldoet aan de opdracht. Het kleurrijke beeld is symmetrisch, jammer dat de foto erg onscherp en overbelicht is.
komische foto. als ik hem omdraai zie ik een gezicht met kroon op het hoofd, beide kanten oorbellen. dit in een overbelichte achtergrond met een vurige buitenrand.
Wat zie ik? Een foto die die gespiegeld is. Lijkt op een gezicht wat je vanaf de foto aankijkt. Zou zo gebruikt kunnen worden in een horrorfilm door de felle belichting en contrast.
Symmetrie van ???
Gespiegelde foto van het een of ander. Onderin staat een geel mannetje dat een enorme last op zijn rug torst. De lichte partij vind ik te licht en had een stuk donkerder gemogen.
Op deze foto is in mijn ogen duidelijk abstract. Door de foto een high key effect te geven met nog duidelijk een helder kleureffect. krijg je een mysterieuze foto versterkt doordat de foto gespiegeld is. Met wat fantasie kun je er allerlei vormen en wezens in ontdekken.
Is dit een negatief? Is dit een kever of zo? Staat de foto op z'n kop? Leuk veel vragen, mooi symmetrisch. Is hij gespiegeld? Ik vind dat er veel wit in de foto zit dat uitgebeten lijkt en mijn blik steeds trekt.
Deze vind ik niet mooi, vind hem te overbelicht, maar dat brengt ook weer meer abstracte kanten naar boven.
Geen idee.
Geen idee....lijkt op een buitenaards iets. Macro van het hart van een bloem? Geheimzinnig...
Lamp
dit is een papieren 'cadeautje', dat zich ontvouwt bij het openen van een ansichtkaart
Kan zo maar een foto uit een boek zijn dat gaat over aliens. Het gele in het midden is dan de alien. Kan ook zelf gekunsteld zijn. In het midden gespiegeld. Knap gedaan, maar ik hoef er niet lang naar te kijken.
De symmetrie in de foto is mooi en zo te zien goed gelukt. De kleurcombinatie is mooi, hoewel ik de foto in het midden erg licht vind ten opzichte van de rest. Er is goed aan het thema gehouden, omdat niet direct duidelijk is waar ik naar kijk.
Een mooie abstracte compositie. Goed symmetrisch en absoluut niet meer te herkennen wat het oorspronkelijk was.Mooie bewerking en mooie kleuren.
Ik denk beneden een kaars te zien. Verder geen enkel idee wat het is. Dus wat dat betreft is de opdracht geslaagd. Maar het midden vind ik echt te uitgebeten wit. Het effect in het rode deel vind ik overigens wel mooi.

Deze foto is van Marie-Jose Erprath

Staat mooi in beeld,had meer uit gehaald kunnen worden.
whats da?? een foto van een glazen pot van bovenaf genomen. het is een potje van een productielijn want het nummer 2 staat erin geslagen. kan er ook gigantisch langs zitten
Abstracte foto van de binnenkant van een glazen pot. De foto is vrij grijs. Hier had door het toevoegen van kleur en licht een mooier resultaat kunnen worden behaald.
Ik herken de onderkant van een glas, met het cijfer 2. Mooie foto in zachte pastel tinten, scherpte op de juiste plaats. Abstractie ook oké. Kan dit zeker waarderen!
ik zie twee dingen nl. een wastrommel of een scheerkop
Wat zie ik? De onderzijde van een glazen fles die weer op een glasplaat of staat. Duurde even voordat ik het zag. leuk gevonden. Misschien in het vierkant bijsnijden.
Lijk wel op afvoerputje van douche of capsule van verpakking.
Jammer dat de fotograaf het onderwerp (fles of glas) niet exact in het midden heeft gefotografeerd. De achtergrond is te saai en met een gekleurd object is hier vast een betere foto van te maken.
Het lijkt wel een glazen schaal of fles. Door gebruik te maken van zachte kleuren komt de foto nog beter tot zijn recht. De compositie is in het midden genomen wat in deze foto goed past.
Grijs/blauw en iets groen mooie zachte kleuren. Veel verschillende asymmetrische rondjes. Er lijkt diepte in te zitten. Ik blijf er naar kijken. Rondjes steeds kleiner naar het midden zijn leuk, misschien had je het blauwe rondje onder iets meer ruimte moeten geven. Geen idee waar ik naar kijk.
Lijkt op de onderkant van een fles.
Ik heb geen idee waar ik naar kijk. Opdracht geslaagd dus...
scheerkop ?
denk: bovenkant deksel van een glazen pot. 'vintage- achtig' van kleur door weerspiegeling? wel bijzonder effect
Iets van glas, een deel (bodem?) van een jampotje of zo. De onderste witte rand zou ik graag helemaal zien. Het centrum is mooi scherp gehouden, terwijl de rest wat zachter en vager wordt. Mooi gedaan.
De cirkel is mooi in het midden van de foto geplaatst. Wa's da is hier van toepassing, omdat niet direct duidelijk is wat dit is. Waarschijnlijk een vaas o.i.d. De kleuren, en het contrast rondom in n de cirkel vind ik wat rommelig, omdat hier geen symmetrie in zit en het oogt wat onrustig.
Een glazen pot van beneden of boven gefotografeerd. Mooie grijstonen met een blauwrandje erin. Goed abstract maar wel een beetje saai en monotoon.
Onderkant of binnenkant van een glas. Beetje te simpel wat mij betreft. Hier moet toch meer uit te halen zijn.

Deze foto is van Ilse Hagens

Mijn foto. Het is de binnenkant van het betonnen piramide-hoedje dat bovenop de penanten van onze schutting stond. Doormidden gezaagd troffen we een fraai gekleurd terrazzo-motief aan. Daarom deze foto, ik vind het passen in de opdracht van deze maand.
mix van kringen en vlekken in verschillende kleuren
Wat zie ik? Gezaagde betonnen plaat. Mooi pastel kleuren maar geen spannende foto.
Mooi kleurenpatroon ! Druppeltjes van olie in water of water in olie ?
Dit lijkt voor mij een dubbelopname met roest als hoofdonderwerp. De zachte kleuren spreken me wel aan.
Abstracte kleuren en vormen. . Het lijkt of de kleuren zijn ingelegd in een tegel. Kleuropbouw is niet overheersend wat de foto een rustig beeld geeft.
Zachte kleuren, leuke compositie, foto is mooi in evenwicht. Prettig om naar te kijken. Duidelijk een abstracte foto, maar ik vind het geen spannende foto.
Kleurrijk geslepen steen zo lijkt het.
Ik weet niet wat het is, maar spreekt me wel aan. Erg mooie kleuren..
landkaart ?
lijkt op: stukje uit kleurrijke tegel. foto vullend, zachte kleuren, goede combi.
Een deel van een mozaïek vloer. Blijft mij te vaag.
Mooie combinatie van kleuren. Het lijkt net een abstract schilderij. Aan de rechterzijde wordt de foto donkerder, waarschijnlijk omdat het object daar een ronding maakt. Ik had het mooier gevonden als de belichting aan de rechterzijde gelijk was aan de belichting op de rest van de foto. Het thema is goed geraakt, want wat het is, dat kun je niet direct zien.
Mooie abstracte foto. Iets van een tegel? Mooi van kleur maar iets te wazig.
Roest denk ik. Denk dat een beetje meer contrast de foto sterker had gemaakt.

Deze foto is van Sjaak van Wijlick

de omzetting is mooi ,mistriek,wat is het??
whats da?? een pluizen takje, of zoiets, met wat filters bewerkt??
Een foto omgezet naar een negatief beeld, waardoor het beeld abstracter wordt. De bovenkant van de foto is erg donker waardoor de pluimen van de plant versmelten met de achtergrond en niet zoals onderin de foto los komen van de achtergrond.
Foto voldoet aan de opdracht. Ik herken de veren van een vogel aan de vleugelpen? Weet eigenlijk niet goed wat ik ervan moet vinden, een somber zwart-wit beeld.
foto sjaak. deze foto is een stengel met bloeiende veenpluis verticaal gefotografeerd en horizontaal gedraaid. dit bijzondere plantje was veelvuldig aanwezig en groeide in mooie zomen om de waterplassen en dat fascineerde mij erg veel. door op allerlei manieren bewerkingen toe te passen vind ik dit een bijzonder resultaat.
Wat zie ik? Konden haren van een dier zijn in de prikkeldraad. Mooie licht donker combi. Foto heeft me een tijd bezig gehouden om te ondekken.
Uiteen getrokken veertjes of zaaddoosjes ??? Wel veel ruis !
Het een of andere plantje omgezet in zw/w en diapositief gemaakt lijkt me. Voor mij een mooi resultaat dat misschien nog beter was geweest als de stengel uit de hoek was gekomen.
Het lijkt op een bloem of plant. De omzetting in zwart-wit met een dynamische bewerking van het onderwerp geven de foto een vurige uitstraling. Een duidelijke abstracte foto.
Ik zie twee vogeltjes, het hele pluis gebeuren is er een en in het oog van de "pluisvogel" zit er nog een. Hierdoor is het een foto met humor. Er valt speciaal licht op de vogel waardoor er een onnatuurlijk zwart/wit verhouding komt. Ik heb geen idee waar ik naar kijk.
Hele aparte foto, in zwart-wit komt het nog vreemder op mij over.
Ook deze opdracht is geslaagd...ik heb geen idee...Onderwerp is wel echt aanwezig..
Helaas weet het niet
foto die me 'lang laat kijken'. fascineert wel. lijkt alsof er met vuur is/wordt gewerkt. mooie compositie
Een deel van een vrucht met doornen. Contrast tussen wit en zwart is duidelijk aangezet, maar voor mij iets te veel contrast. De doornen zijn wel mooi scherp en duidelijk een goed verdedigingsmiddel tegen ongewenste gasten. Dat is mooi gedaan. Ook mooie achtergrond.
Het thema is geraakt. Wa's da? Het onderwerp is qua compositie mooi in beeld gebracht. Klopt het dat dit een infrarood foto is (of omgezet naar)? Het wit is voor mij te 'uitgebeten'.
Weet niet wat het is. Aparte foto, je blijft kijken en zoeken wat zou het kunnen zijn?
Geen idee wat ik hier zie. Maar ik zie op de een of andere manier wel iets van snelheid. Dus hoog artistiek gehalte.

Deze foto is van Hub Vermeeren

ijnen spel en de kleuren mooi.
whats da??? een heel mooie foto van een mooi kleurenpallet. wat het is dat horen we wel. ik zou het niet weten. de maker heeft heel mooi met het licht gewerkt. goed gedaan.
Een foto met warme en koele kleuren. De diagonale lijn vormt de scheiding tussen warm en koel. Mooie abstracte foto.
Geen flauw idee wat dit is, opdracht geslaagd dus. Wat ik wel herken is weerkaatsing in glas. Mooi kleurrijk beeld, sterke compositie door de diagonale lijn. Zeer geslaagde foto. Ben benieuwd naar de uitleg van de maker.
mooie kleurrijke foto diagonaal gescheiden met dominant gekleurd deel op de voorgrond en een wazige achtergrond.
Wat zie ik? Geen idee. Mooie kleuren en door scherpe overgang ook leuk om naar te kijken. Zou alleen de foto gespiegeld hebben om de scheidingslijn van linksonder naar rechtsboven te laten lopen.
Kleurrijke sluis in beek ???
Mijn eigen foto is een plexiglazen bureau standaard met als achtergrond een erg reflecterend stuk karton. Dit karton weerkaats het gewone licht op allerlei manieren door de laag die er op zit.
Een kleurrijke foto waarbij de voorgrond schuin afloopt met op de achtergrond een mooi bijpassend bokeh. Dat het onderwerp op de voorgrond niet scherp is vind ik bij deze foto niet storend.
Mooie kleurrijke foto, bovenin overvloeiend en onderin strakker, duidelijk in twee vlakken gescheiden door een strakke digitale lijn. Mooie compositie, een duidelijk abstracte foto.
Een mooie kleurcombinatie, de foto is mooi abstract en ik vind hem spreken.
Hier vind ik de kleuren heel mooi. vooral de blauwe kleuren in de achtergrond trekken mijn ogen heel erg aan.
Mooie kleuren, en de diagonaal in de foto...maar weet niet waar ik naar kijk...
?
hmm, krijg geen beeld wat het zou kunnen zijn. kleurrijk. mooie lijn en compositie
Iets van glas. De grenslijn tussen voorgrond en achtergrond is mooi. Onder en boven de grenslijn vind ik zelf het contrast iets te weinig. Mooi bokeh.
De glans in de foto komt goed naar voren. Ik vind het ook een mooie combinatie de kleuren van de voorgrond en de kleuren van de achtergrond. Leuk ook om in deze foto te kiezen voor een vlakverdeling.
Mooie strakke compositie met heldere kleuren. Sprankelend en mooi wazig.
Mooi kleurenspel. Deze foto kan alleen van Hub zijn. Fijn om naar te kijken. Geen enkel idee wat het zou kunnen zijn. Ook hier een hoog artistiek gehalte.

Deze foto is van Frank Janssen

mooie kleuren, goed in beeld gezet.
Mooie foto de bast van een oude boom denk ik. Het is een plaatje waar je je fantasy op los kunt laten.een beetje oer gevoel .
whats da?? een closeup opname van gesteente of een boomstronk met een mooi kleuren spel. goed gezien.
Abstracte foto van rots of hout. Ik zie veel kleuren: geel, groen, wit, bruin. Die kleuren mogen er veel meer uitspringen, waardoor het nog abstracter wordt. Nu is het een vrij somber geheel.
Is het steen of is het hout? Ik houd het toch op hout, waarop ik mos herken in het rechter gedeelte van de foto. Voldoet aan de opdracht, abstractie zit er goed in. Foto is goed belicht, aansprekend beeld.
zie iets van een vergroeid deel uit een boom met daarin wratachtige vervormde delen bezet met allerlei schakeringen van kleuren.
Wat zie ik? De bast van een oude boom. Mooi met de blauw groen kleur erin. In de structuur zijn steeds weer nieuwe vormen te herkennen.
Mijn foto: Frank. "Gezwel" op stam van boom waar ik wekelijks voorbij loop tijdens wandelen en... iedere keer zie ik weer een andere figuur. Ook de kleuren van de algen op de stam vind ik mooi en veranderen, afhankelijk van weersomstandigheden en jaargetijde.
Voor mij een boomstam begroeid met mos. Ik denk dat er meer uit te halen is door meer in te zomen op het gedeelte rechtsboven met die mooie groene kleur.
Deze foto lijkt op een macro opname van schors van een boom. Je wordt duidelijk naar het midden v.d. foto getrokken. Vormen en kleuren zijn mooi in balans. Ik vind dit een abtracte foto maar in mildere vorm.
Er zitten veel kleuren in deze foto. In de rechter helft lijkt het voor mij een draaikolk waardoor de kleuren in het gat lijken te verdwijnen, jammer dat de linkerkant niet meewerkt.
Lijkt op een figuur uit boomschors.
Dit lijkt iets van een boomschors. Mooie structuur, al is hij m.i. niet helemaal scherp, maar was dat ook de bedoeling van de maker
boomschors
denk: stukje van boomstronk, waarin wat 'diepte'. contrast van kleuren en breuklijntjes scherp in beeld gebracht
Verweerd, oud boomschors. Of in de knoest gefotografeerd. Centrum niet scherp, daaromheen wel. Mooi kleurenpalet, vooral het turquoise deel komt mooi over.
Enerzijds stel ik mezelf de vraag wat dit is en voldoet dit aan de opdracht. Anderzijds zit ik al snel in de hoek van rots of steenpartijen (maar mogelijk heb ik het helemaal mis). Voor mij gebeurt er veel op de foto. Veel verschillende kleurcombinaties. Wellicht was de foto beter tot zijn recht gekomen als er was gekozen voor een stuk met één soort kleurstelling.
Boomschors met schimmel... Mooie abstracte foto, met verschillende dieptes en subtiele kleuren. past goed binnen het onderwerp omdat het een andere betekenis krijgt.
Boomschors of gesteente. Beetje saai. Maar dat is een persoonlijk gevoel.

Deze foto is van Marc Cremers

mooie kleuren ,goed in beeld gezet,deze lamp.
Kleurige foto met neon kleuren. Het oogt wat rommelig. Breng symmetrie aan door de kleurige lijnen in de hoeken te laten beginnen. En ga recht onder dit voorwerp staan.
Is dit een kleurrijke carrousel? Ik herken kettingen, vrolijke kralen, bloemvormen en een soort hoedje. Voldoet aan de opdracht, sterke compositie door de zeskantige vorm. Geslaagde foto.
zie een speeltje voor kinderen nl. draaimolentje op witte achtergrond met veel overbelichting.
Wat zie ik? Een compositie van sieraden. Erg veel kleur wat het beeld onrustig maakt voor mij. Wellicht het beeld iets draaien zodat de twee blauwe lijnen verticaal lopen zou iets meer rust geven. Achtergrond te licht.
Kleurrijk maar zeker geen symmetrie. Vraag me echt af wat dit is
Evenals foto 7 heeft de fotograaf ook hier niet helemaal recht boven het onderwerp gestaan. Mooie felle kleuren met helaas een te witte achtergrond.
Duidelijk een foto waarbij je je fantasie kunt laten meespelen. Heel kleurrijk waarbij de witte achtergrond het onderwerp nog beter laat uitkomen. Het lijken wel rietjes in de vorm van een draaimolen. Wie zal het zeggen. Opdracht abstracte foto is goed gelukt.
De veel felle kleuren trekken meteen de aandacht. Ik herken eigenlijk meteen een lamp. De foto is niet symmetrisch dat maakt voor mij wel dat ik er naar blijf kijken. Ik vraag me af wat er gebeurt als ik de lamp niet ken of ik het dan wel een abstracte foto vind.
Dit is een foto genomen van onderuit van een kroonluchter. Jammer van de compositie. Komt zo iets rommelig over. Wel leuk bedacht 
verjaardags versiering
Lijkt op: Decoratief hangend mobile. Kleurrijk, vrolijk. lijkt alsof ik er een beetje 'scheef' op kijk. ben er niet uit of betere symmetrie mooier zou zijn
Lijkt zelf geknutseld tot een kleurrijk geheel met een duidelijk centrum. De 'armen' komen achter het centrum bij elkaar. Mooi gedaan, het gekunstelde vind ik iets te apart.
De kleurcombinatie van deze foto vind ik supermooi. De fellere kleuren die afsteken tegen de witte achtergrond. Mooi dat er van elke kleur 2 'tentakels' aanwezig zijn. Het middelpunt is volgens mij niet exact recht en in het midden gefotografeerd. Ik ben nieuwsgierig of dat de foto nog sterker gemaakt zou hebben. Het doet voor mij niks af aan de kracht van deze foto. Wa's da is zeker gelukt. Ik ben echt benieuwd wat dit is.
Een lamp van onderen, zo'n kleurrijke kroonluchter. Kleurrijk maar wit komt iets te wit uitgebeten over.
Mijn Foto. (Marc). Dit is de onderkant van een kleurrijke lamp. Door 'm iets schuin te fotograferen zou het herkenbaar moeten zijn als lamp. Maar door de achtergrond, het plafond, over te belichten wordt het weer iets moeilijker. Zonder deze overbelichting zou het meteen duidelijk zijn dat het een lamp is, door de herkenbaarheid van het plafond.

Deze foto is van Thieu Boessen

insectenhotel ,kleur mooi ,had wel scherp moeten zijn.m
whats da?? een insectenhotel....helaas niet scherp
Cirkels, groot en klein, licht en donker. Een abstracte foto.
Bamboe houtjes, waarschijnlijk onderdeel van een bijenhotel. Jammer dat de foto net niet scherp is. Abstractie in orde.
zie een insecten hotel
Wat zie ik? Insectenhotel. Leuke compositie maar de foto is niet scherp.
Deel van een "insectenhotel" van stengels van verschillende dikte en diameter. Scherpte !
Eenvoudige foto van stukjes riet of het een of andere insecten hotel. Hij lijkt niet helemaal scherp.
Onderwerp is goed in beeld gebracht. Echter in mijn ogen geen abtracte foto. Lijkt op een uitsnede van een insectenhotel. Abstracte foto had door in te zoomen een beter resultaat opgeleverd.
Veel rondjes met rafelrandjes, groot en klein, grappig. Ik vind het wat donker in de rondjes ( ik weet niet of dat anders kon). Voor mij wel een abstracte foto maar niet heel spannend.
Lijkt op een insecten hotel.
Soort van insectenhotel? Jammer van de scherpte, kan hem niet ontdekken..
Bamboo bijenhotel
lijkt op: insectenhotel. beeldvullend goed passend, mooie scherpte/diepte
Is van mijzelf. Een deel van een insectenhotel.
Leuk om te kiezen voor allemaal ronde vorm in de foto. De foto was nog sterker geweest als er meer scherpte in zou zitten. Het thema is geraakt.
Insektenhotel. De ronde vormen krijgen een nieuwe dynamiek.
Insecten hotel, wat jammer dat de foto niet scherp is. Mis een beetje de spanning in de foto. Wellicht dat de foto vanuit een iets ander perspectief spannender was geworden.

Deze foto is van Robert knijnenburg

mooi lijnen diagonaal lijnenspel,en kleur,maar wat is het??
whats da?? een heel mooi lijnenspel van zinken platen? de lijnen komen mooi uit/in de hoeken ....goed gezien misschien eens proberen in zwart wit op te zetten?? kan ook mooi worden met wat contrast erbij
Mijn foto. Groene platen op het gebouw Business Centrum Horst aan de Westsingel.
Tegels met een gebroken opstaande rand én een uitgeslepen richeltje. Sterke compositie met diagonalen levert een strakke foto op, die goed voldoet aan de opdracht.
zie gekruiste lijnen 4 vlakken die mogelijk verbonden kunnen of moeten worden.
Wat zie ik? Lijkt voor mij op een felsrand van koperen platen. Mooi lijnen spel en kleur.
Mooie verdeling van het totaal in vierhoek en driehoeken door diagonalen van verschillende?diepte. Prachtige kleuren en lijnenspel
Mooie kleuren en een prachtige lijnwerking, voor mij duidelijk de nummer 1.
In deze foto zijn de vormen duidelijk maar het onderwerp blijft moeilijk . Compositie diagonale lijnen en kleur geven een duidelijk geheel. Opdracht abstract vind ik minder duidelijk.
Strakke foto met verschillende digitale lijnen van links onder naar rechts in de midden doorsneden door een diepe lijn van links naar rechts. Heel goede compositie. Mooie zacht groene kleur fijn om naar te kijken ook al weet je totaal niet wat het is.
Goede scherpe foto, ik zou niet kunnen zeggen wat het precies is, wat perfect bij dit thema hoort.
Geen idee....Mooi lijnenspel, en mooi de diagonaal erin.
platdak?
lijkt op: gebroken 'leiding' op muur. 'goed lijnenspel'
Verweerd deel van een dak. Balken komen mooi uit de hoeken, maar de bovenste loopt weg in het midden. Zal niet anders kunnen, maar verstoort de symmetrie.
De lijnen in deze foto zorgen voor een leuke vlakverdeling. De tint groen in de foto vind ik mooi. Het lijkt wel of de onderdelen links en rechts van de 'scheidings'lijn niet op gelijke hoogte liggen. Dit geeft voor mij een wat rommelig beeld. Dit geldt ook voor de snede is het hogerliggend deel. Als dit gelijk had gelegen met de lijn eronder was dit sterker geweest. Maar al met al, leuk gezien.
Mooi lijnen spel in mooie groene kleur. Mooie vlakverdeling en kan niet zien wat het is.
Geen idee wat het is, dus opdracht geslaagd. Zeer verzorgd in beeld gebracht. Dit zou zo een "knijnenburg" foto kunnen zijn. Mooie foto. Ook mooie lijnwerking.

Deze foto is van Arie van Velzen

wat het is ziet iedereen ,meer uit te halen.
whats da?? een plantje omarmt door een oud gips omhulsel van iemand die dit medisch gezien nodig had...pols gebroken of ondersteuning
Ik zie hier helaas geen abstracte foto in.
Ook deze foto voldoet aan de opdracht. Ik herken een plantje in een omhulsel van gips? Onrustige achtergrond, vind ik jammer. Spreekt me niet zo aan.
zie een plantenstengel met blad al of niet geplaatst in een niet nader te omschrijven kunstvorm en dit alles geplaatst tegen een drukke en overheersende achtergrond .
Wat zie ik? Een plant die door een gebroken kruik groeit. Scherpte ligt op de rnd van de kruik. Plant is iets te onscherp voor mijn smaak. Mooie onscherpte op achtergrond
Plantje in kapotte pot ??? Mooie vage en onscherpe achtergrond.
Dit moet wel een zeldzaam plantje zijn. Begrijp niet wat de fotograaf hier eigenlijk mee bedoelt.
een plantje groeit door een op zich onbekend voorwerp. Composite is goed gekozen. De achtergrond v.d. foto is mooi wazig. Kleuren zijn natuurlijk. Echter kan de opdracht van een abstracte foto niet duidelijk waarnemen.
Ik denk dat dit geen abstracte foto is, misschien is het "witte" waar het plantje uitkomt wel bedoelt als abstract onderwerp, maar door het plantje scherp midden in beeld te brengen is het plantje duidelijk het hoofd onderwerp
Een plantje, dat is duidelijk. Maar de opening waar hij doorgroeit, daar gaat het natuurlijk om. Dat kan ik er niet uithalen. Mooie scherpte-diepte.Spreekt mij verder niet echt aan, maar dat is persoonlijk
Plant in een klomp
zie: plantje met iets van gips er om heen. mooie compositie
Een bloemetje dat zijn weg heeft gevonden uit een potscherf. Waar is de foto scherp, op het uiteinde van de witte potscherf. Ik had liever het bovenste deel van de stengel scherp gezien. Mooie compositie.
Het thema wordt voor mij niet geraakt, omdat direct duidelijk is dat het om een plant gaat. De scherpte ligt goed op de plant. Ik had waarschijnlijk nog de keuze gemaakt om rechts en boven van de foto wat af te snijden.
Een plantje. Deze foto is voor mij niet abstract genoeg en past zodoende niet binnen het onderwerp.
Kan aan mij liggen maar volgens mij heeft de fotograaf de opdracht niet begrepen. Duidelijk herkenbaar en verre van abstract. Achtergrond is vaag, maar nog steeds te rommelig. Verder vind ik dat het plantje helemaal scherp had moeten zijn in deze foto.

Deze foto is van Marij van de Laar

mooie foto welke omzetting het is weet ik niet,het is een insect.
wats da?? voor mij lijkt het een dubbele belichte foto volgens mij zie ik een oude houten geperste plaat van 4 platen waarop een of ander zijde kant van een oude dames hoed op ligt hier is dan een filter toegepast. leuk bedacht
Een abstracte foto in zwart-wit. Mooie overlappende vlakken en streeppatronen.
Dit lijkt me iets met kaarsvet op een houten ondergrond. Of is het een lei? Opdracht geslaagd, want het beeld is zeker abstract. Ben benieuwd naar de uitleg van de maker.
zie kant en kant gedrapeerd liggen. misschien meervoudige belichting ??
Wat zie ik? Geen idee, het enige wat ik me voor kan stellen is een virus/schimmel in een petrischaaltje Microscoop foto?
Drie-dimensionale z/w-foto met lijnen vlakken van ???
Het hoofdonderwerp in deze foto lijkt een dubbelopname die voor mij te druk en te onduidelijk is. Het mooiste vind ik de structuur in het zwarte gedeelte.
Deze foto lijkt een dubbelopname waarbij de maker gebruik heeft gemaakt van vormen en licht. Omzetting in zwart-wit is in deze foto goed gekozen. Blijft in de foto zoeken naar iets herkenbaars. Opdracht van een abtracte foto geslaagd.
Dit is mijn foto, het is een dubbele opname (gemaakt in snapseet) van een mandenrijenschil op een houten bank.
Dit is een interessante foto. Hij trekt mijn aandacht, de compositie is mooi in beeld gebdracht en het verschil in vager en scherp vind ik sterk gedaan.
Lijkt wel een foto door een microscoop genomen.
Mooi deze. Zwart/wit, maar geen idee wat het is. Lijken wel verschillende foto,s over elkaar.
Een vlinder (meerdere foto's)
denk: gedeelte van plant of bloem. dubbele belichting, meerdere foto"s over elkaar? aansprekend abstract plaatje
Een heel doorzichtig stuk textiel, in de vorm van een vlinder. Een duidelijke symmetrie lijn is te zien, van linksboven naar rechts midden. Mooie compositie.
Ik heb even moeten denken wat mij aantrok in deze foto, maar ik vind de verschillende structuren en vormen die worden weergegeven heel kloppend op de foto staan. Zwart/wit zorgt er voor dat de foto rustig blijft, omdanks dat er veel op gebeurd. Een wa's da foto is het zeker.
Mooi abstract lijkt wel een kunstwerk. Goed geslaagde abstracte foto met meerdere lagen en mooie schakeringen grijs, zwart-wit. Mooie compositie met mooie vlakken die overelkaar vallen en wazig worden. Ik blijf ernaar kijken en zoeken wat het is!
Ik heb werkelijk geen idee wat dit is. Het lijkt wel een dubbele opname van nog steeds twee onbekende onderwerpen. Fascinerend, maar niet mooi.

Deze foto is van Renske den Mulder

goed bedacht , maar niet scherp,mooie kleuren.
whats da?? jaaaaa.......schubben van een vis door een glasplaat genomen(omdat die niet helemaal scherp is) je ziet linksonder nog van die "stuurvinnen"
Het abstracte patroon van vissenschubben. Aparte groene kleur. Ik mis in deze foto de scherpte.
Kleurrijk beeld van een vis in een aquarium. Mis de scherpte, onrustig beeld.
zie groen. mogelijk een vis. veel groen.
Wat zie ik? De zijkant van een vis. Mooie kleuren en tekening.
Iets uit de natuur met verschillende groentinten en diepten. Vraag me af wat dit is. Afbeelding die direct in het oog springt !
Structuur van een vis met vreemde groene kleuren.
Deze foto lijkt op een uitsnede van een vis. Een andere uitsnede zou nog meer vragen oproepen wat voor onderwerp het is. Compositie v.d. foto zou dan sterker zijn. Vormen in de foto en kleuren zijn wel goed gekozen. Opdracht abstract redelijk geslaagd.
Mooie felle kleuren, ik weet echt niet waar ik naar kijk dus dat is gelukt. Als ik naar de compositie kijk zou ik er aan de randen iets afhalen zodat de foto wat minder rommelig wordt.
Mooie foto, de schubben (denk ik) zijn scherp vastgelegd. Goed belichte foto.
Geen idee. Iets van macro? Geen scherpte, maar lijkt wel iets van beweging links onder...
schubben van een vis
lijkt op: stukje van felgroen hagedisje. li.onder een 'kieuwvinnetje' en re.boven de 'rugvin'
Een deel van een kleurrijke vis. Blijft wazig, alsof door de ruit van een groot aquarium genomen.
De combinatie groen/zwart en iets minder mate geel springt uit de foto. Mooi. Voor mij gebeurd er daaromheen nog best veel aan de linker en rechterzijde. Dat was denk ik niet nodig geweest. De vormen die in het midden van de foto aanwezig zijn spreken al heel erg. Wa's da is gelukt.
Mooi groen en abstract.
Ik denk dat ik een vis zie. Best apart. Jammer dat de foto net niet helemaal scherp is. Of wellicht dat ie helemaal onscherp had moeten zijn.

Deze foto is van Riek Seuren

lijkt wel een paardenkop,wel helemaal eropzetten.
Een foto die tot je verbeelding spreekt.Past mooi in de achtergrond met het groen van de natuur. De belichting ik denk zonlicht maakt het geheel levend.Mooi gevonden en gemaakt.
whats da?? papier hier papier hier een skelet van een alien !!!! grappig.. leuk gezien
De fotograaf heeft goed gekeken. Een abstracte dierenkop in de natuur. De boom en het groen in de achtergrond mogen veel onscherper, zodat de kop er uitspringt.
De schreeuw van ...... Goed gezien.
Bomen kunnen fantastische vormen aannemen, dat blijkt wel uit deze foto. Nu lijkt het een wat monsterachtig dier met geopende bek. Opdracht geslaagd, denk wel dat een andere uitsnede een krachtiger foto had opgeleverd.
zie kunstwerk, een gezicht. weglaten van een oog is de kracht van dit kunstobject.
Wat zie ik? Oude boomstam. Mooie scherpte/onscherpte
Boomstronk die wat kleur en vorm met een hoop fantasie doet denken aan een paardenhoofd. Mooie zachte tinten en lichtinval . Structuur in bovenste deel is mooi.
Dit lijkt op een gezicht gevormd door een verlaten wespen nest. Jammer dat de omgeving te scherp is zodat die veel aandacht trekt.
Onderwerp als opdracht goed gekozen. Vind echter de achtergrond storend. Achtergrond omgezet in zwart-wit geeft de foto meer uitstraling. De vorm van het beeld blijft je trouwens wel boeien .Lijkt wel een hoofd van een mismaakt mens. (puur fantasie dus)
Een mooi stuk verweert en gebleekt hout dat wat op een gezicht lijkt. Er valt zon en schaduw over het hout waardoor het vlekkerig is. Ik snap de foto in deze opdracht niet.
Verweerd hout. Lijkt op n schedel van een een paard of zoiets.
Dit is een foto van een gescheurde boom, deze aparte vorm sprak mij wel aan voor dit thema .Het gedeelte is door de zon verweerd zelf vindt ik dit een aparte foto .
denk: boomstronk. kun je fantasie op loslaten om beeld in te zien. mooie speling zonlicht. Achtergrond nog iets waziger zou mogelijk versterken. Bovenkant net op rand 'afgesneden' iets meer ruimte of juist nog minder zou m.i. sterker maken
Schedel van een groot dier. De foto spreekt me verder niet aan.
Het thema wordt voor mij in deze foto niet heel sterk geraakt, omdat het onderwerp duidelijk zichtbaar in beeld is gebracht. Er is sprake van een goede scherpte op het onderwerp en fijn dat de achtergrond onscherp is. Het onderwerp zelf heeft volgens mij ook een bijzonder relief. Het was wellicht leuk geweest om dat er meer uit te halen.
Boomschors. Vind deze ook te weinig abstract.
Meteen duidelijk wat het is. Dus wat dat betreft niet aan de opdracht voldaan. Wel goed gevonden. Lijkt wel een schedel. Maar fotografisch heeft deze fotograaf het helemaal laten liggen. Ik denk dat hier veel meer uit te halen was geweest met een beetje meer aandacht. Denk hierbij aan standpunt, uitsnede, achtergrond, belichting en kleurstelling.

Deze foto is van Jan Theelen

mooi lijnenspel,het klopt helemaal.
whats da?? 4 vorken op een spiegelplaat de symmetrie speelt een mooie rol in deze foto goed in beeld gebracht...creatief een klein puntje......de glasplaat helemaal schoon maken van te voren.
Abstract met spiegelende vorken. Creatief. Goede omzetting naar zwart-wit.
4 vorken creatief in beeld gebracht. Strakke abstracte foto.
4 vorken op een spiegel. Foto is volkomen symmetrisch en dat kan ik altijd waarderen. Sterke compositie, krachtig beeld. Voldoet aan de opdracht.
zie een gespiegeld object
Foto is van mij. Vier vorken gepositioneerd op een spiegel. Drie foto's met de scherpte op een andere plek gecombineerd tot 1 beeld.
Mooi lijnenspel door reflectie van vorken in ondergrond van spiegel .waardoor tevens dieptewerking ontstaat.Goede symmetrie en mooi in z/w.
Mooie weerspiegeling van vorken en goed omgezet in zw./w.
Symmetrie in deze foto is erg goed gekozen. Maker is erg creatief bezig geweest. Onderwerp met vorken met subtiele belichting op de vorken en zwarte achtergrond is goed gekozen. Mis echter in deze foto de abstractie.
Mooie strakke zwart/wit foto, goede compositie, mooi symmetrisch figuur, ik zie duidelijk vorken is het dan nog abstract? Het is in ieder geval wel mooi.
Erg leuk bedacht. Door de weerspiegeling maakt het de foto abstract en het lijnwerk is strak gedaan.
Moest even goed kijken naar deze, maar uiteindelijk toch gezien dat het vorken zijn. ik vind deze foto mooi, vooral door de reflectie krijg je een heel apart effect.
Mooie foto gemaakt van vorken
denk 2 vorken te zien op een spiegel. combinatie van 2 foto's waarbij vorken verschillend zijn neergelegd. levert mooi abstract beeld op
Niet gespiegeld, want middenlijn van onder naar boven is niet helemaal recht. Metaal of geblazen glas. Mooie symmetrische opbouw, mooi zwart-wit contrast. Kan ook een kunstvoorwerp in een museum zijn.
Heel leuk bedacht om vorken te gebruiken om vormen mee te creëren. Het zijn ook mooie vormen. De foto was nog sterker geweest als de punten van de vorken symmetrisch aan elkaar waren. Daarnaast lijkt het alsof er stof of iets dergelijks op de ondergrond (of sensor of lens) ligt. Dat is jammer. In de foto is gebruik gemaakt van grijstinten. Dit werkt erg goed. Is het thema geraakt, ja en nee. Enerzijds ja, omdat je eerst de vormen ziet en denk, wa's da. Anderzijds is het snel duidelijk dat het om vorken gaat.
MOOI DIE VORKEN VORMEN ZO een nieuwe vorm en vlakverdeling. STERKE COMPOSITIE.
Ha goed bedacht, best wel artistiek. Echter ik herken het meteen. Als de fotograaf de uitsnede iets anders had gemaakt was het wellicht lastiger geweest om de foto te herkennen.

Deze foto is van Tonie de Mulder

Juistja. Geen idee wat dit nu weer is. Een vloeistof dat is duidelijk. Maar hoede kleuren en vormen zo in beeld zijn gebracht? Mooi resultaat in ieder geval.
Opdracht geslaagd, ik vraag me inderdaad af: wat's da? Ik denk dat de maker van deze foto aan de slag is gegaan met stof of papier in leger-print, daarop een glazen bak met een laagje water en wat olie. Zie ik in de linker bovenhoek mos? Sterk abstract beeld. Deze fotograaf heeft het goed begrepen!
Foto heeft ontelbare samenhangende vormen. Het gebruik van slechts enkele kleuren maakt het kijken naar de foto rustiger. Vormen die je zou kunnen krijgen door druppels olie op het water te laten vallen. Opdracht abstract gelukt.
Wat zie ik? Weerspiegeling in kabbelend water. Zet je aan het denken en je ziet vele vormen.
veel vormen en kleuren in voornamelijk creme, ecru en bruine tinten.
weerspiegeling van een wateroppervlakte , heel mooi
Wat direct opvalt in het geheel is de mooie structuur in samenspel met de zachte kleuren. Lijkt op een vloeistof ???
Van Tonie deze. Weerspiegeling in bewegend water. Figuren blijven continu aan het veranderen. Voor mij fantastisch om af te kijken. Elke foto wordt anders...
Spannende weerspiegeling in water waarvan ik de kleuren een beetje te flets vind.
Mooie weerspiegeling
Een mooi patroon van lijnen en rondjes in twee zachte kleuren. Het lijkt wateroppervlak te zijn. Ik denk dat ik zou proberen wat meer in te zoomen om het spannender te maken
komt geen beeld boven wat het zou kunnen zijn. contrasten, compositie oké
Detail van een stuk textiel. Wat onsamenhangend en weinig variatie in kleur.
Spiegelingen in het water die een mooi abstract patroon vormen. Mooi dat het hier maar om twee kleuren gaat.
Een bijzonder beeld met mooie kleuren. Ik zou dit zo voor me zien aan een muur. Het thema geraakt: zeker. Er is geen duidelijk onderwerp te herkennen.
whats da??? oppervlakte water met wat filters erover heen
mooie schittering en kleuren,goed gezien
Dit vind ik een erg sterke foto. De foto is scherp en voldoet goed aan de opdracht. Ik vind de kleurcombinatie goed spreken.
Water met olie. Mooie abstracte foto met mooie vale kleuren. Lijkt wel zo'n psychedelische vorm uit de jaren 60.

Deze foto is van Marij van den Munckhof

Mooie lichtval en schaduwspel op een asfalt weg denk ik. Netjes gevonden. Mooi resultaat. Spannende plaat om naar te kijken.
Ik herken een stenen oppervlak (grit?) met fraaie pasteltinten geel, groen, lila en blauw, en een meanderende zwarte lijn. Sterke compositie, abstract beeld. Zeer geslaagde foto!
Foto van allerlei vormen die op het eerste gezicht geen samenhang vormen. De dikke zwarte gegolfde streep in het midden van de foto geeft de foto een goed evenwicht in de kleuren onder en boven. Doordat de foto vrij korrelig is geeft dit nog een extra dimensie.
Wat zie ik? Schaduw van bomen op de grond tijdens het gouden uurtje. Mooie foto, mooie kleuren en vormen.
foto met verschillende tinten, mogelijk een foto van luchten die na bewerking dit resultaat geven.
Geen antwoord helaas
Wat direct opvalt is de grove korrel en kleurrijke structuren maar wat het is ???
Ook heel abstract. Kan het niet thuis brengen. Mooie wolkenlucht of een weerspiegeling? Eenvoudig, maar wel mooi
Geen idee wat het is maar een van de betere foto's. Vooral de kleuren maken voor mij de foto.
Zachte kleuren, grillige motieven, licht voorin en donkerder naar achteren, het neemt mijn ogen mooi mee door de foto. Goede compositie. prettig om naar te kijken.
komt boven: schaduw van takken. bijzondere kleurcombinatie fraai geheel
Wat is het? Echt geen idee. Iets uit een ufo-programma? Wel mooi dat er een zwarte grenslijn door het midden loopt met erboven wat paarse kleuren en eronder wat gele kleuren. Mooi gevonden, ik hoef er echter niet lang naar te kijken, zo boeiend is het niet.
Duidelijk een abstracte foto. Vreemde kleurovergang van geel onder naar violet boven. De zwarte kronkelende lijn in het midden houd de foto in evenwicht.
Deze foto heb ik even op me in moeten laten werken. Maar hoe langer ik ernaar kijk, hoe mooier de kleuren worden op de foto en hoe mooier de foto wordt. Mooi ook met de zwarte lijnen ertussen. Ik ben echt benieuwd wat dit is en of dit klopt met wat ik denk.
whats da??? ja zeg het maar je zou zeggen een wegdek met een ontzettend mooie lichtval van de kleuren. heel mooie foto...goed gezien..spreekt me wel aan haast kunstzinnig
mooie kleuren ,en de schaduw is ook mooi.goed gezien.

Deze foto is van Miep Philipsen

Wauw, wat een mooi licht in deze foto. Ik heb werkelijk geen flauw idee waar ik hier naar kijk. En zie ik nu een plantje rechts van het midden? Waanzinnig goeie inzending. Deze foto krijgt een punt van mij.
Ook deze fotograaf heeft de opdracht goed begrepen. Is het een macrofoto van een doppinda? Er groeit een plantje uit. Goed belichte foto, waarbij een lange sluitertijd is gekozen. Mis wel de scherpte.
Gebroken vormen waardoor het licht doorheen probeert te dringen. De overgang van weinig licht linksonder naar rechtsboven geeft de foto een magisch effect. Opdracht abstract in deze foto is goed gekozen.
Wat zie ik? Geen idee. Wel mooi lijnen spel.
mogelijk golvend water met reflecties van licht omgezet in andere kleuren.
helaas weet het niet
Mooie belichting toegepast en uitvergroting van ???
Dit is zeker een weerspiegeling in water. Mooi met het licht van de zon erin..
Ook dit lijkt een weerspiegeling in water, voor mij mag er links en onder iets vanaf zodat de nadruk meer op het gedeelte rechtsboven komt te liggen.
Miep Philipsen. Zandpatroon in een ondiepe beek. Belicht door de zon. Een plantje doet een moedige poging om in de stroming groot te groeien. In Photoshop wat donkerder gemaakt.
Mooi licht en lijnenspel, geen idee waar ik naar kijk. Ik vind het een spannende foto. Het heel klein plantje zorgt daar onder andere voor. Ik zou alleen wel wat inzoomen zodat de donkere buitenkanten wegvallen. Zou de compositie versterken denk ik.
lijkt alsof ik van onder uit door een dikke laag 'gewas' kijk. daglicht/zon doorschijnend. in re. boven kwadrant denk ik een klein blaadje te zien. suptiel in het grote geheel. fraai beeld
Haardvuur of een doek, dekentje met erachter een lamp. Het onderwerp mooi in het midden gecentreerd. De donkere hoeken leiden je naar het midden. Mooie compositie. Ik kan er lang naar kijken.
Abstracte lichtpatronen. In het lichtste deel een plantje??
Mooi contrast in de foto en mooi de vlakken die je ziet. Het thema wordt in deze foto goed geraakt. Tegelijkertijd roept de foto bij mij wat onrust op. Wellicht dat het in beeld brengen van een deel van deze foto voor mij voldoende zou zijn.
whats da?? dat weet ik niet een gangen stelsel van wormen in de grond gefotografeerd door een glazen plaat met op de achtergrond verlichting?????????????????? mooi
mooie kleuren ,en dan dat plantje maakt de foto helemaal af.
Schittering op water, het lijkt wel goud. Mooie abstracte foto.

Deze foto is van Hans Seweuster

Geen idee wat ik hier zie. Lijkt wel iets onder de microscoop. Dus wat dat betreft is de opdracht wel geslaagd. Maar de belichting is niet al te best. Wellicht dat het bovenste gedeelte helemaal weg gelaten had kunnen worden. Een beetje meer contrast misschien. Hij is nu een beetje erg saai.
Ik herken een glad stenen oppervlak, met reliëf-patroon. Is het een stenen beeldje? Voldoet aan de opdracht.
Macro opname van onderwerp. Keuze naar omzetting zwart-wit vind ik in deze opname moeilijk te beoordelen. Scherpte ligt onder in de foto. Het blijft wel spannend om te raden wat voor onderwerp het is. Voor de opdracht abstract vind ik deze foto minder sterk.
Wat zie ik? Een deksel van een vuilnis ton of zoiets. Mooie vormen.
zie deel van beeldhouwwerk wat over het hele vlak geperforeerd is
vorm of spoor van iets
Kan er behoorlijk naast zitten maar heeft iets weg van een organische bladstructuur(onderkant) met talrijke huidmondjes. Mooi in z/w
Mooie structuur en grijstinten...maar voor mij een raadsel..
Kan van alles zijn. Van deze foto kan ik de hele bovenste helft missen. Dit komt waarschijnlijk door het weglopen van de scherpte.Het onderwerp heeft een heel aparte structuur.
Verschillende patronen in een gespikkelde ondergrond. Totaal onduidelijk waar ik naar kijk. Ik vind de grijs tinten wat saai en misschien daardoor de foto niet spannend
denk: gedeelte van een stenen beeld/kunstwerk. re bovenhoek wat waziger oké
Bovenkant van een tegelvloer, voetpad. Scherpte ligt vooral in de onderkant. Naar rechts waziger, dat is mooi gedaan.
Abstracte foto van een oppervlak met bobbels en gaatjes. De foto is bovenin wat flets. De hele foto mag wat meer contrast hebben.
Er wordt goed aan het thema voldaan. Het is niet meteen duidelijk wat dit is. Onderin de foto is de scherpte goed. Bovenin neemt de scherpte af, dat vind ik in deze foto jammer.
mijn foto de oppervlakte van mijn portemonnee genomen met de supermacro stand van mijn??????
mooi omgezet in zw/w.wat het is is voor mij niet te zien.
Mooie abstracte foto met mooie vlakverdeling. kan niet zien wat het is jammer dat hij niet overal even scherp is. Ik had het onderste gedeelte gepakt en dan vierkant.

Foto van de maand

Een duidelijke winnaar dit keer. Foto van de maand is de foto van Ton Oudenhoven met 11 stemmen.